A A+ A++

12 października. Smaki słowiańskiej kuchni

Chcesz zapoznać się z kulinarnymi ustaleniami archeologów i zmierzyć się z nimi w praktyce? Nic prostszego! Wystarczy zapisać się na warsztaty, by gotując i piekąc na żywym ogniu rozpocząć swoją przygodę z pradziejową kuchnią.

DSC_0060

Uczestnicy zajęć w żarnach rozetrą ziarno na mąkę, przygotują podpłomyki i pasty, ugotują polewkę, po czym pozwolą ocenić wszystkie wyroby swoim kubkom smakowym.

Celem warsztatów jest przywrócenie pamięci o powszechnie dostępnych a od dawna zapomnianych technikach i produktach. Będzie to okazja do zgłębienia kuchni smacznej, prostej i zdrowej.

W programie:

  • „Archeologia od kuchni – kuchnia w archeologii” – prelekcja połączona z prezentacją multimedialną
  • Warsztaty na „żywym ogniu” – przygotowywanie potraw na otwartym palenisku
  • Degustacja

Warsztaty odbędą się 12 października, godz. 11.00-15.00

Uwaga! Obowiązują zapisy (do 6 października).

Koszt: 85 zł.

Do pobrania:

REGULAMIN 

Karta uczestnika

Małgorzata Krasna Korycińska

Prowadzenie: Małgorzata Krasna-Korycińska archeolog, muzealnik, rekonstruktor, rzemieślnik, autor książek; absolwentka i doktorantka na Uniwersytecie Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Warszawie, członek Stowarzyszenia Naukowego Archeologów Polskich.
Jest autorką nowatorskich poradników dla rekonstruktorów i nie tylko, które pozwalają poznać kulinaria Słowian Zachodnich i Wikingów we wczesnym średniowieczu – „Przy słowiańskim stole, czyli kulinaria wczesnego średniowiecza”, „Słowianie i wikingowie przy stole”.