Godzina rozpoczęcia: 10:00
Opublikowano: 03 paź 2023

WARSZTATY KISZENIA KAPUSTY – WARSZTATY ODWOŁANE

Z przyczyn od nas niezależnych warsztaty zostały odwołane.

Zapraszamy na warsztaty kiszenia kapusty, które poprowadzą: Marianna Król – depozytariuszka ludowa nadwiślańskiego Urzecza oraz Jadwiga Krześniak – regionalistka, założycielka muzeum w Antoniówce Świerżowskiej.

Na obszarze Polski kapustę uprawiano od wczesnego średniowiecza. Wtedy spożywano ją w niedużych ilościach. W wiekach późniejszych rola kapusty w wiejskim jadłospisie zaczęła rosnąć. Nie można jej było długo przechowywać, ponieważ szybko się psuła. Dlatego chcąc przedłużyć jej przydatność do celów spożywczych poddawano ją procesowi kiszenia. Zapas kiszonej kapusty był przygotowywany późną jesienią po zakończeniu zbiorów.

Z kiszeniem kapusty związane były liczne wierzenia i zachowania magiczne. Powszechne było przekonanie, że kiszenie kapusty należy zakończyć przed dniem Wszystkich Świętych. Chłopi wierzyli, że niezastosowanie się do tego nakazu spowoduje zepsucie się ukwaszonej kapusty.

Z tajnikami kiszenia kapusty zaznajomią nas dwie znawczynie tematu – Marianna Król i Jadwiga Krześniak – opowiedzą o zwyczajach i staropolskich tradycjach, które przeniosą uczestników w przeszłość.

Zapewniamy narzędzia, naczynia i – oczywiście – kapustę. Prosimy jedynie o zabranie z domu pojemników.

Kiedy? 28 października 2023, godz. 10.00 – 13.00

Dla kogo? Dorośli, młodzież

Gdzie? Piwnice MSHM, pl. Jana Pawła II 2, Pruszków

Zapisy – od 5 do 20 października 2023

Koszt – 200 zł

Aby zapisać się na warsztaty, należy uiścić opłatę, wypełnić i podpisać Kartę uczestnika oraz Regulamin, a następnie dostarczyć je do Recepcji Muzeum lub zeskanować i wysłać na adres podany w Regulaminie.

Liczba miejsc ograniczona – warsztaty odbędą się, jeżeli zapisze się odpowiednia liczba uczestników!