A A+ A++

Biblijne smaki – Rodzinne Spotkanie Weekendowe – 26 sierpnia

Zapraszamy na Rodzinne Spotkanie Weekendowe „Biblijne smaki” w sobotę, 26 sierpnia, w godz. 11:00 – 15:00.

Co jadali starożytni Izraelici? Co było im niezbędne do życia? Sposób, w jaki człowiek funkcjonuje, wpływa
na jego życie duchowe. Według zasad kuchni biblijnej ważne jest to co jemy, ponieważ ma to wpływ na naszą duszę.

Specjalnie dla Państwa przygotujemy następujące stanowiska:

  • prezentacje potraw;
  • warsztaty kulinarne;
  • prezentacje wyposażenia kuchennego;
  • obyczaje kulinarne;
  • przepisy;
  • mini prelekcje, czyli opowieści… kuchenne:
    – Manna z nieba – o pożywieniu w Starym Testamencie,
    – „Zepsuty Wschód?” – o rzymskich i greckich stereotypach kulinarnych,
    – Agape – symbolika wspólnego jedzenia, a szerzenie się chrześcijaństwa w świecie grecko-rzymskim.

Warsztaty kulinarne przeprowadzą dla Państwa członkowie Stowarzyszenia Na Rzecz Popularyzacji Kultury Antycznej „Hellas et Roma”, pracownicy Instytutu Historii UMCS w Lublinie.

W ramach inspiracji przed naszym kulinarnym spotkaniem zachęcamy do zapoznania się z biblijnym menu
(i wypróbowania go we własnej kuchni!):
– placki figowe Abigail (zdrowy i praktyczny sposób na słodycze i przekąski),
– bób z dodatkami,
– maca – podpłomyki z dodatkami,
– chleb z solą,
– chleb ze słodkimi dodatkami,
– talerz owoców (figi, suszone owoce, melony i inne słodkości),
– ogórki z koprem (w zaskakujący sposób – na ciepło),
– gulasz jagnięcy z morelami i kolendrą (potrawa rzadka i wykwintna),
– napoje: sycera (biada tym, którzy mieszają sycerę – sfermentowany napój alkoholowy z daktyli); ocet z wodą (zaskakujący sposób na ugaszenie pragnienia),
– hummus nie hummus (pieczone kulki z ciecierzycy).

 

Księga Syracha: Rzeczy pierwszej potrzeby dla życia człowieka – to: woda, ogień, żelazo i sól, mąka pszenna, mleko i miód, krew winogron, oliwa i odzienie (39,26).

 

1623ok